Nu poti sa scapi complet de temeri dar poti sa inveti sa traiesti cu ele
Teama nu poate fi eliminata din viata noastra si nici nu ar fi benefic pentru noi, pentru ca e sentimentul ce ne fereste de multe aspecte ce ne pot face cu adevarat rau. E insa bine sa stim sa o temperam, sa o utilizam mai bine, pentru ca forma benefica a curajului nu e altceva decat o teama invinsa, tinuta sub control. Utilizand mai bine temerile noastre putem sa progresam, sa ne dezvoltam abilitatile.
Fobia sociala, teama de a interactiona cu persoanele din mediul inconjurator poate imbraca diverse forme iar teama de vorbitul in public e una dintre acestea. Cand teama nu te opreste sa accepti sa vorbesti in public insa iti blocheaza multe dintre abilitatile personale, care functioneaza altfel atunci cand esti intr-un ’mediu sigur’, calea de parcurs poate fi mult mai scurta decat atunci cand teama te face sa eviti orice vorbit in public si e o temere invalidanta ce poate necesita mai multe sesiuni de psihoterapie.
Dar cum pot sa apara astfel de temeri ce te impiedica sa functionezi?…Atunci cand cei din jur iti comunica, direct sau indirect, cat de destept, frumos si talentat esti, iti construiesti cu usurinta o buna imagine despre propria ta persoana, imaginea de sine are cote inalte. Insa de multe ori in viata se poate intampla ca ce te-a ridicat sa te si coboare. Se poate intampla ca dupa o serie de posibile succese, la care a contribuit poate si nivelul ridicat al stimei de sine, sa ai cateva episoade in care suferi esecuri ce declanseaza comentarii ironice sau rautacioase din partea unor persoane ce abia asteapta asta.
Daca stima de sine reactioneaza la aceste comentarii negative in acelasi mod in care reactioneaza la aprecieri exista riscul ca propria imaginea despre tine sa sufere la fel de semnificativ. Poti sa intri astfel intr-un cerc vicios din care poti sa iesi cu greu.
Teama e adesea cea care ne moduleaza relatiile atat cu propria persoana cat si cu ceilalti. Temerile noastre ne fac uneori sa nu fim capabili sa ne exprimam bine sentimentele fata de cei din jur sau sa recunoastem cu greu propriile emotii si rolul lor asupra actiunilor noastre.
Tehnicile de restructurarea cognitiva din al treilea val, ultimul aparut in seria instrumentelor cognitiv comportamentale, te pot ajuta sa traiesti cu temerile de care nu poti scapa. Ultimul seminar sustinut recent de profesorul Daniel David la Bucuresti ne-a oferit o incursiune in aceste tehnici si in modalitatile prin care poti sa-ti moderezi nelinistile in asa fel incat sa depasesti obstacolele vietii.
In fond, daca faci primul pas catre obiectivul tau (de a vorbi in public sau altul) oricum ai de castigat prin faptul ca ai incercat sa iti depasesti temerea de a face acel lucru.
Psihoterapeutul te poate sprijini in primii tai pasi in a invata sa traiesti cu temerile tale…te poate invata ca « nu e nimic inafara ta care sa te faca mai bun, mai puternic, mai bogat, mai rapid sau mai destept…totul exista doar inauntrul tau»… acolo e bine sa cauti, dupa cum spune si Miyamoto Mushahi.