Oaia neagra: costuri si beneficii
Auzim destul de des opinii de genul: „el/ea a fost mereu oaia neagra a familiei noastre” ..sau chiar perceptii asumate, „eu am fost intotdeauna oaia neagra la noi in familie”. Uneori sunt spuse cu tristete…alteori cu condescendenta, intelegere sau chiar cu mandrie. Da, cu mandrie, deoarece statutul de ‚oaie neagra’ poate avea uneori beneficii semnificative..cel putin la un nivel aparent.
Oaia neagra poate fi acel rebel impotriva sistemului familial sau a regulilor acceptate…poate fi cel ce pune la indoiala utilitatea sau justetea, unor practici ce fac ca sistemul sa nu functioneze bine. In felul lor, multe persoane inovatoare au fost poate ‚oi negre’, insa azi nu ma voi referi la acest aspect benefic pentru intreaga societate. Cele ce urmeaza evalueaza mai mult care sunt beneficiile obtinute de acele ‚oi negre’ ce actioneaza in mod sistematic impotriva normele unor sisteme ce functioneaza corespunzator (atat cat poate fi de obiectiva aceasta apreciere de ‚buna functionalitate’). Acele ‚oi negre’ ce au trecut probabil printr-o perioada indelungata de conflicte ‚reglatoare’ si acum au ajuns la concluzia ca acest rol de ‚oaie neagra’ este cel ce se potriveste cel mai bine cu ei …si ca atare il cauta in mod activ pentru anumite beneficii.. si se mandresc cu aceasta autoetichetare.
Pe masura ce societatea noastra a devenit tot mai flexibila, rolul de ‚oaie neagra’ a inceput sa devina mai atractiv, nu doar prin simpatia asociata de multe ori celui ce ‚rupe normele’ (benefica de altfel in multe situatii) dar mai ales prin comoditatea membrilor grupurilor, ce prefera sa nu-si strice relatiile sociale, sau printr-o reactivitate redusa a moderatorilor, care tind la randul lor sa evite un potential conflict.
Astfel, de multe ori oaia neagra are un statut special si poate sa intarzie considerabil, aproape de fiecare data, cu sarcinile / obiectivele programate, fara sa iste prea multe comentarii, sau poate sa incalce alte norme comune grupului, fara ca aparent sa fie penalizata in mod direct sau semnificativ. Dar stau oare lucrurile asa?…e cazul sa ne punem problema daca nu ar fi mai bine sa devenim o oaie neagra de genul acesta?
Un raspuns la intrebare il avem din partea unei cercetari publicate recent, care reprezinta o evaluare de pionierat asupra modului in care sunt penalizate incalcarile normelor comportamentale de catre persoane care nu apartin unui anumit grup.
Prima intrebare la care a raspuns evaluarea a fost daca persoanele ce incalca o norma sociala sunt pedepsite printr-o confruntare directa sau mai degraba prin una indirecta, respectiv prin refuzul de a ajuta ‚oaia neagra’ intr-o situatie ulterioara? Pentru aceasta, intr-o statie de metrou, un actor sau o actrita arunca pe platforma caii ferate un pahar de plastic cu un rest de bautura. Cum era de asteptat, femeile au fost confruntate in mod direct , apostrofate verbal, mai frecvent decat barbatii, probabil datorita faptului ca riscul de escaladare ulterioara a conflictului era unul mai mic.
Intr-o etapa ulterioara, cand actorul/actrita isi scapa pe jos un set de carti, patru din zece persoane (39,7%) le-au sarit in ajutor daca evenimentul a avut loc inainte de incalcarea normei sociale si doar 18,6% (mai putin de doi din zece) au ajutat persoana daca evenimentul s-a petrecut dupa incalcarea normelor. Atat la barbati cat si la femei, nivelul de confruntare indirecta a fost semnificativ mai mare comparativ cu atentionarea verbala directa, legata de incalcarea normelor…confirmand ca in general lumea prefera sa penalizeze ‚oile negre’ in mod indirect, prin refuzul colaborarii…si nu printr-o confruntare directa.
Ultima etapa a cercetarii a evaluat daca cei ce au intervenit in mod direct prin atentionarea ‚oii negre’ au avut parte de vreo ‚recompensa’, cum ar fi o crestere a recunoasterii lor sociale din partea celor prezenti la ‚spectacol’. Rezultatele au aratat insa ca ‚indraznetii’ nu au primit nicio lauda in mod special din partea spectatorilor, sugerand faptul ca azi ‚oile negre’ au mai degraba asigurat un drum fara confruntari directe.
Daca faci parte din categoria celor care evita confruntarile directe, duminica viitoare ai sansa sa-l confrunti indirect pe acel candidat ce a incalcat mai multe norme pe care le apreciezi..ai sansa sa sprijini valorile la care tii. Voteaza!
Proceedings of the National Academy of Sciences, October 2014