Ratacirea prin viata fara o tinta iti poate scurta numarul zilelor
Desi intelepciunea populara cunostea de o buna bucata de vreme ca a avea un scop in viata iti face bine, iata ca acum e si dovedit stiintific…poti sa traiesti mai mult daca stii ca actiunile tale folosesc atingerii unei tinte bine definite. Studiul specialistilor de la Universitatea Carleton, Canada, publicat in Psychological Science in aceasta luna, sustine ca indiferent care este acest scop, si indiferent daca il vom atinge sau nu, simplul fapt ca ne indreptam catre el ne ajuta sa traim mai mult.
In consecinta, cu cat o persoane isi gaseste scopul in viata mai repede, efectul protector al acestuia poate sa apara mai repede. Specialistii au ajuns la aceste concluzii analizand datele celor peste 6000 de participanti la studiu si a celor 569 de decese ce au survenit in decursul celor 14 ani de evaluare.
Ratacitul prin viata fara tinta si lipsa unor relatii pozitive cu persoanele din jur a fost mult mai frecvent constatat in cazul celor ce au decedat. Pe de alta parte, in decursul perioadei evaluate, existenta unui scop bine definit in viata a reprezentat un factor predictiv semnificativ pentru reducerea riscului de deces la nivelul oricarui segment de varsta.
Acesta constatari sunt importante in special azi, cand rata somajului afecteaza deopotriva tinerii cat si pe cei mai in varsta. Pierderea unui scop in viata ii face pe adultii mai in varsta mai susceptibili de a se imbolnavi mai repede, dar si pe cei tineri de a-si pierde speranta. In consecinta, existenta unui scop in viata poate valoreaza mai mult decat beneficiile materiale oferite de atingerea lui.
Si o alta evaluare publicata in aceasta luna, subliniaza cat de important e echilibrul emotional la inceput de drum. Specialisti ai Universitatii Alberta au analizat prezenta stresului, a furiei si a depresiei la 341 de adolescenti si adolescente ce treceau catre maturitate (18-25 de ani) si apoi au comparat nivelul de stres perceput la 32 de ani si calitatea relatiilor lor intime la 43 de ani. Furia si depresia resimtita in perioada de inceput de drum s-au resimtit semnificativ in calitatea relatiilor familiale si in incidenta divorturilor si a violentei domestice la varsta adulta.
E important astfel ca semnele de depresie si furia sa fie abordate din timp cu sprijinul psihoterapeutului, pentru a se preveni posibilele consecinte nefaste ulterioare. Sesiunile de psihoterapie pot ajuta adolescentul sa-si controleze mai bine furia, sa gaseasca aspectele pozitive din viata de zi cu zi si eventual pot sa-l sprijine in gasirea scopului sau in viata.
Psychological Science , 2014 ; DOI : 10.1177/0956797614531799
Journal of Family Psychology, 2014; 28 (2): 225 DOI: 10.1037/a0036087