Beneficiile exprimarii recunostiintei in cuplu
Raportul magic ce prezice stabilitatea unui cuplu
Uneori viaţa în cuplu nu e uşoară. În ziua de azi cuplurile nu duc lipsă de provocări. Provocări la locul de muncă. Provocări în creşterea şi educarea copiilor. Provocări ce ţin de sănătate sau provocări financiare. Stresul vieţii cotidiene poate fi un factor declanşator al conflictelor în cuplu. Iar azi, provocările vieţii în pandemie pot tensiona şi mai mult relaţia de cuplu
Pe de altă parte, e iluzoriu să crezi că există cupluri în care nu se aprind conflicte. Însă felul în care comunici în cuplu poate însă reduce mult frecventa conflictelor. Iar frecventa conflictelor într-un cuplu poate prezice rata divorţurilor.
Acest aspect a fost demonstrat de Gotmann & Robertson într-o cercetare în care le-a solicitat unor cupluri să încerce să rezolve un conflict ce apare în relația lor în 15 minute. A examinat interacţiunile (filmate) şi apoi a urmărit evoluţia cuplurilor după 9 ani. Examinarea felului în care au comunicat cuplurile a permis psihologilor să prezică, cu o precizie de peste 90%, ce cupluri vor divorţa şi care vor rămâne împreună
Predicţiile au fost realizate pe baza echilibrului dintre interacțiunile pozitive și cele negative din timpul conflictului. Conform autorilor se pare că ar existe un raport magic de 5 la 1 care ar prezice stabilitatea relaţiei de cuplu. Pentru că relaţia de cuplu să dureze e important să existe cel puţin cinci interacţiuni pozitive pentru fiecare interacţiune negativă din cuplu. Citeşte aici mai multe despre cum eviţi o reţetă sigură pentru divorţ
Recunoștiinţa iti poate proteja relaţia de cuplu
Mai e demonstrat că, un simplu ‘mulțumesc’ poate proteja cuplurile de efectele toxice ale conflictului. Aceasta e concluzia unui alt studiu, ce a urmărit rolul exprimării recunoștiintei în relaţia de cuplu.
Rezultatele, publicate acum 5 ani în revista Personal Relationships, au arătat că recunoștința soțului a fost cel mai important predictor al calității relaţiei conjugale. Aceasta corelare s-a menţinut indiferent de profilul demografic al cuplului, de nivelul provocărilor financiare ale cuplului sau chiar de tiparele de comunicare negative.
Exprimarea recunoștinței poate proteja cuplurile chiar de efectele nocive ale conflictelor. În cazul sotiilor ce şi-au exprimat mai des recunostiint, soţii au avut tendinţa de a tolera mai mult cerinţele din partea soţiei. Iar în cazul sotiilor, cât timp s-au simțit încă apreciate de soț „nivelul de stabilitate conjugală a fost similar cu cel al cuplurilor cu modele de comunicare mai pozitive.”, menţionează autorii studiului.
Ce se întâmplă când iti exprimi recunoștiinţa?
Într-o relaţie de cuplu pot exista multe elemente pozitive de interacţiune ce pot trece neobservate dacă nu sunt articulate prin exprimarea specifică a recunostiintei. Exprimarea recunostiintei e ca atare un element foarte important în starea de bine a unui cuplu sau a unei persoane.
În general, când vrei să îţi exprimi recunostiinta obţii în acelaşi timp mai multe lucruri. În primul rând eviţi să te concentrezi doar pe ceea ce nu merge în relaţia respectivă. Chiar dacă în viaţa ai parte uneori mai ales de ‘carti proaste’, de cele mai multe ori poţi găsi şi aspecte pozitive ale contextului în care te afli. Când le subliniezi cu ajutorul recunostiintei, împiedici situaţia să se înrăutăţească.
În plus, atunci când îţi muţi focusul de pe aspectele negative ale unei situaţii, dispoziţia ta se poate îmbunătăţi. Aceasta poate atrăge şi din partea celor din jur o dispoziţie mai bună. Exprimând recunostiinta, permiţi că scenariul negativ fix din subconştientul tău să poată fi retranscris.