Roluri validarilor in abordarea geloziei
Cunosti probabil destul de bine ce rol important joaca validarile si laudarea progreselor facute de un copil, atunci cand iti doresti ca acesta sa avanseze cat mai mult. Iti dai probabil bine seama cat de importanta e exprimare aprecierii la locul de munca, atunci cand seful sau un coleg te lauda pentru ceea ce ai realizat. Toata lumea isi doreste validarea si desi stim cat de importanta e aceasta actiune, uitam adesea prea usor si nu strica sa ne fie reamintit. Pentru asta, in eventualitatea in care nu ai urmarit pana acum cunoscuta secventa video intitulata Validation, o poti face accesand acest link.
Dar aceasta postare nu este doar pentru a atrage atentia asupra efectului profund al unei vorbe bune, ci si despre a discuta ce anume e diferit intre a-i spune cuiva ca ‘il prinde bine costumul’, ca arata bine sau ca ai incredere ca o sa faca fapte marete si a-i spune cuiva cat de mult inseamna el/ea pentru tine: ce mult te bucuri ca sunteti impreuna….ce parinte bun este prin tot ceea ce face…ce mult apreciezi ca iti aduce din cand in cand o floare…ce sot grijuliu este…ce mult iti place atunci cand va plimbati impreuna in parc discutand ce s-a mai intamplat…ce minunat e cand stati impreuna si va odihniti la soare alaturi de o bautura rece…ce frumos a fost saptamana asta ca ai reusit sa ajungi mai repede acasa ..sau chiar ce bine iti pare ca nu mai fumeaza, pentru ca probabil va fi alaturi de tine mai mult timp.
Tipul de validare care are la baza o actiune pozitiva generata de celalalt asupra ta e tipul de apreciere pozitiva ce hraneste o relatie, e tipul de multumire la care se asteapta de obicei partenerul / partenera de viata. Fiecare dintre partenerii de viata apreciaza atunci cand este recunoscut faptul ca actiunile sale aduc bucurie.
Care este opusul validarii? Este nerecunoașterea eforturilor depuse si ignorarea validitatii opiniei celuilalt: nu cred ca te-ai straduit destul sa ajungi acasa la timp, daca ai fi vrut cu adevarat sigur ai fi putut….nu-mi pasa ce crezi, ce vrei, sau ce spui, eu stiu mai bine. Tot ca opus al validarii sunt etichetarile negative: esti mereu neatent, esti prost, esti teribil de egoist. Dupa cum am mai mentionat, modul in care comunicam in cuplu poate sa constituie diferenta dintre succesul sau insuccesul unei relatii, diferenta dintre echilibrul si dezechilibrul unui cuplu.
Validarea poate fi un mijloc terapeutic redutabil in multe situatii, unele poate mai putin asteptate de voi. De exemplu in abordare geloziei, acest amestec emotional deosebit de complex, unul din obiectivele terapeutice poate tine de stima de sine a persoanei geloase. Mai multe cercetari au aratat ca multe dintre persoanele geloase pot avea un tip de atasament anxios-evitant si astfel dezvoltarea unei stime de sine mai bune ar putea ajuta in reducerea caruselului emotional ce tine de acest ‘monstru cu ochi verzi’. In aceste situatii, validarile oferite de partener in cadrul cuplului pot fi mult mai de folos decat dovezile de afectiune, exprimate de multe ori printr-o sporire a nivelului de atentie acordat (ex copt prajiturelele preferate de mai multe ori pe saptamana).
E bineinteles important ca validarea sa atinga corzile sensibile si sa sublinieze acele comportamente ce se doresc a fi repetate si acele elemente ale relatiei ce v-au tinut impreuna. In cazul in care ai nevoie de un sprijin in a identifica acele puncte cheie, poti oricand sa apelezi si la sprijinul psihoterapeutului.