Singuri cu propria dreptate?
Majoritatea oamenilor nu se simt confortabil atunci cand sunt singuri cu propriile ganduri si incearca sa inlocuiasca aceste perioade de gandire solitara cu o activitate oarecare. Aceasta este concluzia la care au ajuns un grup de cercetatori americani dupa ce au analizat 11 studii in care cei mai multi dintre participanti au declarat ca nu le face placere sa petreaca nici macar perioade scurte de timp in care sa viseze cu ochii deschisi sau sa cugete singuri intr-o camera.
Participantii ar fi inlocuit cu bucurie aceasta (in)activitate cu ascultatul muzicii, cu utilizarea unui smartphone, aratand ca ritmul zilei de azi te face sa-ti doresti sa ai in permanenta un oarecare nivel de activitate. Chiar si persoanele mai in varsta nu au fost atrase sa petreaca 6-15 minute in care sa nu faca altceva decat sa fie singuri cu propriile ganduri. Si mai neasteptata a fost constatarea ca unele persoane ar inlocui aceasta perioada de ‚singuratate cu propriile ganduri’ chiar cu activitati neplacute, cum ar fi autoadministrarea de socuri electrice usoare (67% dintre barbati si pe 24% dintre femei au decis sa apese pe un buton ce declansa aceste mini-socuri).
Intr-un fel, aceasta ‚fuga de propriile ganduri’ este un mecanism de adaptare la stres, iar un alt studiu recent ce a evaluat relatia dintre stres si insomnie, a confirmat ca prezenta unor ganduri repetitive poate fi asociata in 69% dintre cazuri cu instalarea unei insomnii cronice (cel putin 3 nopti cu insomnie in fiecare saptamana, timp de cel putin o luna de zile).
Cercetatorii Academiei Americane de Medicina Somnului au evaluat recent, la 2 892 de persoane, mecanismele prin care unele persoane se adapteaza mai bine la stres si nu au probleme cu somnul si modul prin care alte persoane ajung sa sufere de insomnie, desi nivelul de stres e asemanator.
Pentru a scapa de gandurile repetitive legate de factorul stresor, adesea o decizie la indemana este sa apelezi la o metoda de relaxare simpla cum ar fi vizionarea unui film. Acest nou experiment a aratat insa ca mecanismele de adaptare compensatorie ce au inclus distractiile usoare, alaturi de apelarea la alcool sau droguri, au mediat si ele crearea unei legaturi intre stres si aparitia insomniei. In schimb, la persoanele ce au reusit o restructurare a gandurilor legate de situatia stresanta, insomnia, desi prezenta cateva zile, nu a ajuns sa devina ceva cronic.
E astfel reconfirmat faptul ca „nu greutatea poverii pe care o duci e cea care te infrange, ci modul in care o porti”. E important ca in situatiile in care nu suntem in masura sa controlam evenimentele externe, sa evitam cel putin comportamentele si gandurile repetitive ce pot sa ne accentueze povara pe care o purtam.
In plus, cand suntem implicati de mai mult timp intr-un conflict, e important sa nu uitam ca atunci cand fiecare parte implicata in generarea tensiunii sta izolata sub propriul clopot de sticla, convinsa ca singura dreptate e cea pe care o stie, conflictul nu se va sfarsi si adesea va irosi viata, speranta si omenia (dupa cum bine spunea ieri si scriitorul D.Grossman intr-un articol despre conflictul din Gaza, publicat de ww.rfi.ro).
Sesiunile de psihoterapie pot sa ajute cuplul sau familia sa iasa din cercul vicios al unor ganduri ce intretin tensiunile si sa gaseasca tipul de comunicare si de comportament ce poate fi de folos fiecaruia, in depasirea obstacolelor vietii.
Science, 2014; 345 (6192): 75 DOI: 10.1126/science.1250830
SLEEP, 2014; DOI: 10.5665/sleep.3838