HealthFlex
×
  • Acasa
  • Psihologie – Competente
  • Terapie de cuplu
  • Anxietate – Depresie
  • Psihoterapie online
  • Blog
  • Programari

Te-am prins ticalosule

Te-am prins ticalosule
26 ianuarie 2023Rares Ignat

Te-am prins ticalosule / ticaloaso TPT

TPT e denumirea dată de Eric Berne unuia dintre jocurile jucate de unii adulţi, într-o manieră neconstructivă. Jocurile psihologice sunt interacţiuni caracterizate prin faptul că ambele persoane implicate rămân cu o senzaţie neplăcută. Una dintre persoane însă are un beneficiu aparent, ce o face să continue un joc ce nu o ajută, într-un mod repetitiv.

Uneori însă e posibil ca în momentul în care conştientizezi că e ineficace să repeţi un astfel de joc, să încerci să îl practici mai rar sau chiar să îl scoţi din viaţa ta. Dacă în urma acestei postari o să existe cel puţin o persoană care să conştientizeze că acest joc îi e mai degrabă nefolositor înseamnă că nu am pierdut timpul scriind despre asta.

Jocul Te-am prins ticălosule e alimentat aparent de o senzaţie de frustare sau furie ce nu poate fi depăşită oricât de mult ar încerca persoana. Persoana a fost dezamăgită de atâtea ori în interacţiunea cu cei din jur încât acum frustarea a devenit ceva aproape constant.

TPT – un joc ineficace, bazat pe neîncredere

Nu rareori în trecutul persoanei pot exista motive justificate ale prezenţei dezamăgirii: trădări, ignorări, invalidări ale trăirilor emoţionale. Însă acum elementul cheie în acest joc e de fapt neîncrederea ce a ajuns să fie independentă de prezent, de contextul prezent aici şi acum.

Tiparul jocului Te-am prins ticălosule porneşte de la opinia preconcepută că în cele din urmă persoana cu care interacţionezi ‘o să calce pe bec’. Iniţial însă persoana ce joacă TPT ignoră efectele acestei prejudecăţi şi aparent cere sprijinul cuiva pentru a o ajuta să depăşească un obstacol, adesea emoţional. Solicită sprijinul unui suflet salvator, care să fie diferit de ceilalţi de până acum.

Însă opinia preconcepută e în continuare acolo. În TPT neîncrederea revine constant. Sigur o să mă dezamăgească… aşa că o să fiu cu ochii şi urechile pe ea/pe el să-mi confirme că o să greşească.

Dezamăgirea în TPT e inevitabilă, fiind de fapt beneficiu urmărit

În cele din urmă persoana salvatoare ajunge să comită o greşeală în interacţiunea umană. Căci oameni suntem şi nu fiinţe perfecte. Când identifică acea greşeală cat de mica, persoana ce joacă TPT îşi spune: Ai văzut că te-am prins ticălosule/ticăloaso?…Acum o să pot să-mi exprim justificat furia ce o am acumulată.

Care e avantajul TPT? Avantajul constă în legitimarea furiei acumulate, prin proiecţia ce o face persoana în cadrul acestui joc.  În felul acesta e evitată confruntarea cu propriile deficienţe. Dacă ceilalţi se poartă aşa cu mine, ce sens are să mă schimb în vreun fel ? Oricât de mult aş încerca, încercările mele vor fi un eşec. Ca atare mă mai amăgesc o perioadă şi nu mai încerc să schimb ceva, pentru că îmi confirm opinia preconcepută că nu poţi avea încredere în oameni.

Pe lângă acest avantaj, justificarea continuării jocului e dată şi de opinia preconcepută că cei din jurul meu, oricum stau mereu la pândă să mă prindă pe picior greşit.

Te-am prins ticalosule (TPT) evită confruntarea cu propriile deficienţe

Problema cu aceste jocuri e că ele încearcă să realizeze ceva benefic pentru sine, încearcă să schimbe ceva în bine, prin mijloace disfuncţionale. Iar o parte importantă a acestor jocuri e că persoana evită în realitate să-şi asume responsabilitatea pentru propriile deficienţe sau o face doar aparent. Adesea poate avea de a face cu intoleranţa faţă de greşeli, la care a fost expus cineva în dezvoltarea timpurie.

Uneori atunci când conştientizezi asta poţi încerca să devii mai îngăduitor/ îngăduitoare faţă de greşelile tale şi ale celor din jur. Asta te poate ajuta atât în relaţia cu tine, în relaţia de cuplu sau în cea cu persoanele din jur. Păstrând în acelaşi timp limite sănătoase legate de aspectele faţă de care nu poţi sau nu mai poţi fi îngăduitor/ îngăduitoare. Iar dacă îţi e dificil să faci asta poţi apela la sprijin. E util să o faci cu gândul că nu o să fie unul perfect 😊

Citeste si despre Gelozie si confirmari partinitoare

si Indragostit de propria parere? 

Articole populare

  • Eros si Thanatos sau viata in nuante de griEros si Thanatos sau viata in nuante de gri 27 octombrie 2015
  • Dependenta de partener sau dependenta de reactiile emotionale automate?Dependenta de partener sau dependenta de reactiile… 22 noiembrie 2019
  • Divortul - ce faci inainte de a evalua aceasta optiune?Divortul – ce faci inainte de a evalua aceasta… 22 mai 2018
  • Comunicarea in cuplu si satisfactia sexuala - premiile sondajuluiComunicarea in cuplu si satisfactia sexuala –… 14 martie 2018
  • Teama de abandon si tactici comportamentale nepotriviteTeama de abandon si tactici comportamentale nepotrivite 4 decembrie 2017
  • Relaxarea musculara progresiva - alte 4 exercitiiRelaxarea musculara progresiva – alte 4 exercitii 7 iulie 2014
  • Atasament si perversiuni afective parentaleAtasament si perversiuni afective parentale 1 octombrie 2018
  • Teama de propriile emotii si drumul spre schimbareTeama de propriile emotii si drumul spre schimbare 1 august 2018
consultatii sexologie Bucuresti

consultatii sexologie Bucuresti

Nu lasa anxietatea & depresia sa puna stapanire pe tine

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=FgnHZ8Fq0XI

Cat de bun manager esti pentru relatia ta?

https://www.youtube.com/watch?v=IAWmuGEM5YU

cabinet psihologic Bucuresti -Dr Rares Ignat
str. Leonida Varnali 4 (langa Piata Victoriei)
str. Austrului nr 52 (langa Foisorul de foc)
str. Sfantul Stefan 7 (langa Parcul Izvorul Rece)

0724 232 893

wings.romania@gmail.com

Linkuri utile

  • Psihologie – Competente
  • Terapie de cuplu
  • Anxietate – Depresie
  • Psihoterapie online
  • Blog
  • Programari

Articole recente

  • Semnele iubirii in cuplu feb. 14

    Semnele iubirii nu se exprimă doar de Ziua Îndrăgostiţilor Mici...

  • Te-am prins ticalosule ian. 26

    Te-am prins ticalosule / ticaloaso TPT TPT e denumirea dată...

  • Intarirea intermitenta in relatia de cuplu dec. 14

    Firimiturile de afectiune, sursa pentru intarirea intermitenta Ai avut o...

Copyright 2018 Dr Rares Ignat - cabinet psihologic ACORD Bucuresti