Teama de zbor si iesirea din ‘canoanele disfunctionale’
De-a lungul vietii avem multe temeri si asta ne poate impiedica sa obtinem ceea ce ne dorim. Ne temem de schimbare dar si de ceea ce s-ar intampla daca stagnam prea mult. Ne temem de un posibil esec dar si de necunoscutul ce se deschide in cazul in care avem succes intr-o noua pozitie. Ne temem de moarte dar si de trairea vietii in afara zonei noastre de confort bazal.
Aceste temeri sunt modelate din perioada copilariei sau a adolescentei si de multe ori au la baza nesiguranta ce a rezultat in urma unor experiente ce nu au fost depasite cu adevarat, lipsa respectului pentru propria persoana (sau chiar narcisismul), anxietatea de performanta si o dorinta exagerata de control.
In viata de adult suntem deja prizonieri ai propriilor reglementari mentale ce ne-au fost modelate de evolutia sociala. Din pacate societate actuala nu incurajeaza cu adevarat comunicarea deschisa, ce contine adesea unele intrebari incomode. Mai precis, nu acorda suficienta importanta raspunsurilor la intrebarile incomode. In absenta acestor raspunsuri, treptat aceste intrebari ajung sa nu mai fie puse, sa nu mai fie verbalizate. Adesea ele raman insa ingropate in interiorul adolescentului si pot sa se exteriorizeze sub alte forme de manifestare. In cazurile extreme ele vor urma calea lipsei de respect pentru norme, calea unei obediente exagerate sau a absentei totale a motivatiei. In alte cazuri pot duce la aparitia unor fobii sau a unei dorinte exagerate de control, a unor frustrari evidente atunci cand situatia iese din canoanele mentale prestabilite.
Parintii si educatorii sunt cei ce initial incep sa modeleze in mintea copilului aceste canoane, prin idea ca esentiala este reproducerea de informatii ce sunt servite sub o forma standard, fara a fi ‘digerate’ cu adevarat si in special fara a beneficia de raspunsuri la intrebari incomode. Deocamdata nu este incetatenita suficient idea ca nu exista vreo intrebare stupida… oricat de pueril ar suna intrebarea, atat timp cat ea clarifica ceva in mintea celui ce intreaba, intrebarea nu va fi niciodata stupida.
Ulterior, indoctrinarea in canoane rigide poate fi favorizata si de sefi ce desconsidera importanta altor modalitati de a aborda o situatie, decat cele standard. In politica, vorbaria lipsita de substrat se adreseaza in principal unei mase de manevra majoritare, suficient de inteligenta pentru a munci si vota dar nu si pentru a urmari raspunsul la intrebari incomode. Cum sistemul functioneaza bine deocamdata pentru politicieni, e putin probabil ca in viitorul apropiat acestia sa-si doreasca sa schimbe ceva.
E oare realist atunci sa le cerem altora aceasta schimbare? …sau mai degraba e important sa facem in primul rand acesta schimbare in noi, incercand sa modificam unele din canoanele noastre mentale disfunctionale. Rezultatul ar putea fi cresterea gradului nostru de confort atunci cand punem sau primim intrebari incomode.
O astfel de intrerupere de canoane disfunctionale se intampla si in cazul celor ce urmeaza o terapie pentru teama de a zbura. In cazul fobiei de zbor, tratamentul utilizeaza desensibilizarea persoanei, prin expunerea la o situatie ce reproduce senzatia de zbor in conditii de siguranta la sol, in preajma psihoterapeutului.
Prin aceasta expunere se intrerupe legatura dintre stimul si manifestarile sale. Teama de turbulente, de defectiuni ale avionului, atentate sau erori de pilotaj poate determina insomnii in ziua ce precede zborul sau palpitatii, transpiratii, senzatie de tensiune si sufocare in timpul zborului si multe alte simptome ce tin de imaginatia persoanei in cauza. Putem sa consideram ca aceasta imaginatie este dependenta de existenta unor canoane mentale putin flexibile, a caror rezultat este punerea unui semn de egalitate intre zbor si prabusire.
Dar vindecarea unei persoane ce sufera de teama de zbor nu poate fi rezolvata doar prin simpla expunere la sol (cu atat mai putin in cea de grup) oricat de realista ar fi aceasta. Teama de situatiile necunoscute, imprevizibile, lipsite de control, e insotita adesea si de alte temeri, (ex teama de inaltimi, de spatii inguste, etc.) iar sesiunile de psihoterapie pentru teama de zbor vor aborda originile tuturor acestor ‘canoanele mentale disfunctionale’ inainte de a apela la mijloacele moderne de expunere la senzatia de zbor, cum ar fi castile ce utilizeaza realitatea virtuala.