Cum depasesti dezamagirea prin terapie de cuplu?
Chiar avem nevoie de terapie de cuplu?
Chiar dacă încă nu te întrebi la modul foarte serios dacă tu şi partenerul/ partenera aveţi nevoie de terapie de cuplu, e important să evaluezi ce anume te face să ai această senzaţie de dezamăgire când te gândeşti la relaţia voastră. Orice relaţie de cuplu are nevoie să fie cultivată, întreţinută. În absenţa acestor acţiuni de menţinere a afecţiunii în relaţia voastră dezamăgirea îşi poate face loc între voi, încetul cu încetul.
La cei ce apelează la terapie de cuplu pentru această senzaţie de dezamăgire, observ adesea unele elemente comune. De exemplu faptul că unul dintre parteneri sau amândoi nu se mai simt apreciaţi. Ca atare e important să îţi reaminteşti care sunt acele lucruri pentru care poţi să-i mulţumeşti partenerului. Terapia de cuplu vă poate ajuta să identificaţi acele lucruri pozitive pe care poate le ignoraţi şi pentru care nu vă exprimaţi recunostiinta.
Terapia de cuplu vă poate arăta că nu e nevoie să aşteptaţi doar schimbările ample pentru a vă exprima mulţumirea. Din păcate cultura noastră adesea încurajează acest tip de exprimare a validărilor doar în momentul atingerii unor paşi mari. Însă paşii mari sunt de fapt o sumă de paşi mici, aşa că validarea paşilor mici e esenţială pentru schimbările în bine.
Ce exprimă dezamăgirea în cuplu?
Dezamăgirea în cuplu poate însemna mai multe lucruri. Poate fi constatarea că nu obţii recunoaşterea dorită, după cum spuneam mai sus. Dacă îţi pierzi şi speranţa că vei obţine vreodată validarea ce ţi-o doreşti, dezmagirea poate fi şi mai mare. Poţi trăi o tristeţe profundă.
Dezamăgirea mai poate fi ceea ce simți când te gândești la ceea ce ar fi putut fi, spre deosebire de ceea ce există în prezent. Poate fi o reacţie atunci când ai un scenariu în minte, un anumit tip de rezultat şi realitatea nu se potriveşte cu aşteptările tale. Cu cât diferenţa între aşteptări şi realitate e mai mare cu atât mai mare e dezamăgirea.
Poate fi o reacţie în faţa unei realităţi cu care nu eşti împăcat(ă). Dezamăgirea poate fi un mecanism prin care recunoşti mai uşor că nu ai obținut ceea ce ţi-aţi dorit. Prin dezamăgirea faţă de alţii îţi e uneori mai ușor să protestezi cu mânie decât să te întâlneşti cu tristețea sau cu realitatea. Iar prin dezamăgirea faţă de propria persoană, prin etichetele ce ţi le aplici, poţi de fapt evita să faci schimbări la propria persoană. Sau poţi evita să exprimi anumite lucruri de teama reacţiei emoţionale ce o vei obţine în urma lor.
Exteriorizarea frustrărilor şi asumarea responsabilităţilor
Un alt element ce poate fi comun la cei ce simt dezamăgire în cuplu e existenţa unui mecanism deficitar de exprimare a nemulţumirilor. Resentimentele acumulate în timp au nevoie să fie scoase la suprafaţă. Prin terapie de cuplu puteţi învăţa unele căi eficace de exteriorizare a frustrărilor.
În plus, terapia de cuplu sistemică porneşte de la ideea exprimată de cunoscuţii sexologi Masters şi Johnson, ce afirmau că într-o relaţie de cuplu cu probleme «nu există parte neimplicată». Psihoterapia sistemica încurajează asumarea reciprocă a responsabilitatiilor în generarea dezamăgirilor. Subliniază şi nevoia de a exista un efort bilateral în identificarea lucrurilor ce vă fac plăcere. La fel pune preţ pe nevoia de a agrea asupra unui timp petrecut in activitati alese in functie de interesele individuale.
Sinceritatea şi alte dovezi de dragoste
Sinceritatea e clar o dovadă de afecţiune în majoritatea cuplurilor. Ca atare e important să învăţaţi cum să ascultaţi activ şi să vă respectaţi reciproc opiniile. Chiar şi opiniile ce sunt contrare. Terapia de cuplu încearcă să vă dezvolte abilitatea de a da un feedback echilibrat chiar şi atunci când e vorba de opinii contrare.
Încrederea reciprocă e baza relaţiei de cuplu. “Să înveţi să ai încredere e una dintre cele mai dificile sarcini ale acestei vieţi”. Poţi citi aici mai multe despre Increderea si puterea de a o lua de la capat in viata de cuplu
Prin terapie de cuplu învăţaţi să descifraţi mai bine care sunt atitudinile, gesturile, comportamentele ce spun ‚te iubesc’ şi întăresc conexiunea intimă. De asemenea, terapia de cuplu reduce impactul anumitor mituri urbane despre comunicarea dintre sexe. Poţi citi aici mai multe despre Ce prefera femeile & barbatii in comunicare & intimitate?