E timpul pentru terapie de cuplu?
Cu ce te poate ajuta o terapie de cuplu?
Te simţi în cuplu de parcă ai fi într-un film în care se repeta aceeaşi zi? Aveţi frecvent aceleaşi discuţii şi nimic nu se rezolvă? Simţiţi fiecare dintre voi din ce în ce mai multă frustrare? Vrei să te înţeleagă? Vrei să fii auzit(ă) şi nu doar judecat(ă)? Dacă cele de mai sus îţi sunt familiare, e posibil ca deja să îţi doreşti să apelezi la terapie de cuplu.
Şi ai dreptate. Chiar dacă poziţiile pe care vă aflaţi în discuţiile zilnice din cuplu par a fi opuse, depăşirea obstacolelor e legată de foarte multe ori de felul în care comunicaţi ce simţiţi şi gândiţi. Iar modelele de comunicare în cuplu ce duc spre un loc în care să ai parte de înţelegere şi acceptare pot fi dobândite prin terapie de cuplu.
Evitarea conflictelor nu sprijină relaţia
Nu rareori principalul motiv pentru care persoanele nu ajung la terapie de cuplu e legat de prezenţa unei opţiuni mult mai la îndemână: evitarea conflictelor. Un partner din cuplu sau amândoi evita discuţiile despre anumite subiecte, cu scopul de a-l face fericit pe celălalt. Evitarea discuţiilor însă nu e ceva ce sprijină relaţia de cuplu. E clar că e o soluţie ce poate funcţiona o perioadă, însă cu siguranţă în cele din urmă situaţia o să explodeze într-o formă sau alta. Uneori e vorba de o explozie sub forma unor conflicte verbale foarte intense iar alteori poate fi vorba chiar de o explozie printr-o infidelitate, pe fondul distanţării şi deconectării emoţionale.
Conflictele în cuplu ce păstrează anumite limite şi nu degenerează vă pot ajuta să înţelegeţi mai bine ce simţiţi fiecare dintre voi. Vă pot ajuta să vă simţiţi în cele din urmă mai aproape unul de celelalt. Şi aici vine sprijinul terapiei de cuplu, prin ajutorul oferit în a înţelege mai bine ce face conflictul să degenereze.
Anestezierea vulnerabilităţii emoţionale
Acum e clar că unul dintre motivele pentru care se apelează la evitarea conflictelor ca prima soluţie poate fi legat de senzaţia de vulnerabilitate în fata trăirilor emoţionale. Asta face bineînţeles mai dificil şi accesul la terapie de cuplu. Cu toate astea atunci când te doare un dinte ajungi la stomatolog chiar dacă îţi e teamă de durerea ce e posibil să o simţi chiar şi în prezenţa anesteziei.
Senzaţia de intoleranţă la durerea emoţională a unei discuţii deschise despre ce simţi şi gândeşti poate fi motivul pentru care se ajunge târziu la terapie de cuplu. Nu rareori poate fi mai la îndemână un anestezic emoţional de genul alcoolului sau al altor substanţe sau comportamente ce fac o persoană să se distanţeze de durerea emoţională resimţită. Când se întâmplă asta, focusul partenerului de cuplu adesea e mai degrabă pe eliminarea obiceiului decât pe identificarea şi tratarea factorilor ce îl întreţin. Nu e ceva nefiresc să se întâmple aşa, însă depăşirea obiceiului adesea nu poate fi obţinută fără tratarea concomitentă a factorilor ce-l întreţin.
Gaslighting-ul şi terapia de cuplu
Alteori, evitarea terapiei de cuplu poate fi parte a unei tactici mai ample de negare a realităţii sau a unei fugi de responsabilitate. O persoană orientată mai degrabă spre sine, ce îşi minimizează constant propria contribuţie în generarea neînţelegerilor, ce proiectează constant o poveste în care este doar victimă, va evita să apeleze la terapie de cuplu de teama de a nu tulbura efectele gaslightingului ce îl crează.
Nu rareori însă o persoană cu astfel de comportamente poate ajunge în cabinetul psihologic doar pentru a nu-şi pierde partenerul de cuplu. Am mai scris despre asta şi aici Gaslighting şi alte influenţe nefaste ale relaţiei cu o persoană narcisică – Terapie de cuplu şi familie – psiholog Bucureşti & online (psihoterapiefamilie.ro)
Persoana adesea nu consideră că ar avea vreo problemă şi poate că ăsta e un argument de luat în considerare când îi propui să ajungeţi în cabinetul psihologic: Hai să mergem la terapie de cuplu să învăţ şi eu cum pot face să nu mai greşesc!
Dacă intuiţia îţi spune că s-ar putea să fii într-o relaţie cu o persoană ce efectiv nu poate vedea propriul rol în întreţinerea conflictelor, terapia de cuplu poate să îţi fie de folos cu siguranţă. Fie o să ajute partenerul/a să-şi vadă propriile deficienţe şi să schimbe ceva, fie o să te ajute să vezi dacă eşti sau nu în relaţia potrivită.