Gaslighting şi alte influenţe nefaste ale relaţiei cu o persoană narcisică
Gaslighting & control agresiv
Când eşti într-o relaţie de cuplu cu o persoană narcisică de cele mai multe ori nu există dovezi fizice evidente, cum ar fi tăieturile sau vânătăile. Uneori persoanele narcisice pot să manipuleze contextele atât de abil încât doar persoana ce se afla în relaţie să ştie ce se întâmplă în cuplu. Nivelul abuzului e unul emoţional, financiar, sexual şi mai rar unul fizic.
De obicei persoana cu trăsături narcisice insuflă un sentiment de lipsă de valoare în cealaltă persoană. O controlează agresiv şi o manipulează. Termenul gaslighting descrie procesul psihic prin care cineva încearcă să-ţi distrugă percepția asupra realității. E printre uneltele preferate ale persoanelor narcisice. E atunci când, prin manipulare, eşti făcut(ă) să te îndoiești de propria ta sănătate mintală. Poţi ajunge să te îndoieşti de propria judecată, de propriile percepţii. Poţi ajunge să nu mai încredere în comportamentul tău.
Gaslighting-ul e utilizat pentru a câştiga putere în relaţie. E folosit pentru a minimiza variate încălcări ale unor graniţe. În acest sens persoana poate ‘fabrica’ diverse evenimente sau conversaţii care nu au avut loc. În acele contexte nereale persoana joacă adesea rolul victimei. Face asta de obicei pentru a compensa un elemente de abuz real sau pentru a a renunța la un acord, la o promisiune făcută anterior. Dacă vei pune la îndoială lucrurile, cel ce practica gaslighting-ul o să-ţi spună că inventezi, că eşti instabil(ă) emoţional sau chiar nebun(ă). Îți poate spune chiar că toată lumea crede că ești aşa. Dacă îi prezinţi unele dovezi concrete poate spune că ‘a fost doar o glumă’ sau ca ‘am reacţionat aşa doar pentru că atunci mi-ai făcut şi tu asta’.
Empatie redusă si negarea greşelilor
O persoană narcisică e puţin capabilă să empatizeze cu ceilalți. Nu rareori încalcă regulile unei relaţii și exploatează oameni. Adesea gaslighting-ul poate fi observat în cazurile de infidelitate maritală. Aceste persoane sunt foarte convingătoare în a ocoli adevărul şi își neagă în permanență greșelile. De aceea, persoanele acuzate de ele se îndoiesc de propriile percepții, chiar si cand exista dovezi destul de solide ce susţin că au dreptate.
Dezacordurile nu sunt nefireşti într-o relaţie de cuplu. Însă, nu rareori, persoana narcisică deţine un control abuziv asupra acţiunilor partenerului de cuplu. Poate să-ți spună ce poți și ce nu poți face. Pe cine poți și nu poți vedea. Te poate izola de grupul de prieteni prin aluzii subtile sau remarci brutale legate de felul lor de a fi. Utilizează adesea sentimentele de vinovăţie sau de teamă pentru a te determina să faci lucrurile aşa cum doreşte.
Exploatarea limitelor spaţiului personal
E important să înveţi să recunoşti diferenţa dintre un dezacord în care sunt utilizate argumente sănătoase şi unul în care se încearcă o manipulare agresivă. Nu rareori persoana narcisică nu îşi asuma responsabilitatea pentru acțiunile ei, ce au dus la un rezultat nefavorabil. Te face să simți că e doar vina ta. Că eşti prea sensibil(ă) şi reacţionezi excesiv sau că îţi imaginezi lucruri. O persoană infidelă ar putea să-ţi spună: Doar tu eşti de vină că te-am înşelat.
Din păcate în acelaşi timp, persoana narcisică te poate face să dezvolţi şi o relaţie de dependenţă faţă de ea. Munceşte pentru a te face să-ţi fie greu să părăseşti relaţia. În acelaşi timp munceşte pentru a-ti obţine admiraţia. E o admiraţie pe care te face să o plăteşti scump. Adesea prin exploatarea unor limite ale spaţiului tău individual. Într-o relaţie cu o persoană cu trăsături narcisice e important să înveţi să defineşti şi să-ţi respecţi graniţele personale. Dacă ai nevoie de sprijin în acest proces sau in a face faţă gaslighting-ului, poţi apela la un terapeut de cuplu.
Citeste si Recompense moderne si narcisism sau A considera relatia de cuplu ceva garantat