Blocaje in relatia de cuplu pe termen lung
Relatia de cuplu: complexa si cu incertitudini
Căutarea unei relaţii pe termen lung e adesea un proces complex şi plin de incertitudini. Chiar dacă în mare parte se bazează pe chimia naturală ce există între două persoane, e important să nu laşi totul doar pe seama chimiei. Asta nu înseamnă să nu fii tu aşa cum eşti cu adevărat. Însă cum capacitatea de fi într-o relaţie pe termen lung nu e ceva înnăscut, dacă înveţi cum îţi pot fi de folos abilităţile de relaţionare interpersonală îţi reduci riscul ca relatia de cuplu să se termine prematur.
Atunci când eşti doar pe pilotul automat al îndrăgostirii rişti să te accidentezi. Aşa că e important să-ţi scoţi capul din aburii îndrăgostirii şi să evaluezi dacă nu cumva faci anumite lucruri ce poate îţi reduc şansele ca relaţia de cuplu să dureze.
Când găseşti o persoană de care te simţi atras(ă) poţi fi atât de fericit(ă) încât să uiţi cine eşti tu cu adevărat sau ce îţi doreşti. Poţi face orice doar pentru a petrece mai mult timp împreună. Să faci lucruri împreună cu persoana iubită e ceva firesc şi foarte util pentru armonia unei relaţii. Însă în acelaşi timp poate fi ceva nefolositor.
Armonia începe cu propria ta persoană
Atunci când renunţi la obiectivele tale, la prietenii tăi, la hobby-urile ce le ai doar pentru a fi în relaţia de cuplu, poate apărea o zonă de codependenţă generatoare de tensiuni. Aşa că aminteşte-ţi că relaţia de cuplu armonioasă începe cu propria ta persoană.
Pentru a ajunge să fii îndrăgit(ă) pe termen lung învaţă să te îndrăgeşti pe tine. Conştientizează că scopul de a fi într-o relaţie nu e să găseşti pe cineva care să te aprecieze pentru că tu nu poţi face asta. Partenerul de cuplu nu e făcut pentru asta. Poate considera chiar că e obositor când îi atribui doar ei/lui acest rol de a te aprecia.
Aşa că dacă îţi doreşti ca relatia de cuplu să dureze, învaţă să îţi oferi în primul rând ţie energia pozitivă ce aştepţi să vină şi dinspre partener. Caută singur(ă) în primul rând acele lucruri ce-ţi bucură inima şi te fac să te simţi bine cu tine. Învaţă să cauţi proactiv acele elemente pozitive din jurul tău ce nu au legătură cu relatia de cuplu.
Asumă-ţi rănile nevindecate
Asta nu înseamnă să ignori, să nu-ţi asumi bagajele trăirilor emoţionale negative, a rănilor nevindecate. E în primul rând rolul tău să înveţi să porţi mai bine acele bagaje şi nu doar să le predai partenerului de cuplu odată ce eşti în relaţie. Chiar dacă e firesc ca relaţia de cuplu să te ajute să porţi acele bagaje, e important să diferenţiezi când partenerul atinge din greşeală o rană nevindecata sau când partenerul e sursa acelei probleme.
Pentru a nu uita de această diferenţă ajută să discuţi deschis despre ce te face să reacţionezi într-un fel cu care poate nu te mândreşti; la o intensitate ce e mai amplă decât cea a obstacolului prezent. E util să nu laşi loc pentru presupuneri şi să exprimi clar ce ai nevoie. Atunci când nu ne e clar cum stau lucrurile, scenariile negative pot intra automat în acţiune, generând blocaje în comunicare.
Chiar şi atunci când nu ştii de ce te simţi cum te simţi e util să spui: Simt o tensiune de ceva timp însă nu cred că are legătură cu noi. Lasă-mă te rog un pic să-mi dau seama.
Iar atunci când simţi că ţi-ar putea fi de folos un sprijin pentru a identifica ce comportamente ţi-ar putea fi de folos pentru a vindeca rănile tale sau pentru a depăşi alte tipuri blocaje din viaţa de cuplu, nu ezită să apelezi la sprijinul unui psihoterapeut.
Citeste si Potentiale erori in relatia de cuplu