Tu la ce ganduri toxice ai putea sa renunti?
Un mic pas spre satisfactia in viata
Pesahul, sarbatorile pascale evreiesti, reprezinta o sarbatoarea a libertatii, in amintirea eliberarii din robia Egiptului si a trecerii prin Marea Roșie, catre ‘taramul fagaduintei’. Desi motivul central al sarbatorilor pascale crestine a devenit altul decat al Pastilor evreilor, intre vechea sarbatoare iudaica si cea crestina exista si o alta legatura decat coincidenta cronologica. Ambele sarbatori pascale, transmit speranta in capacitatea de innoire, in puterea de a trece peste obstacole ce par de netrecut.
Si ca de obicei, dupa mancarurile copioase din aceste zile, multa lume se gandeste si la o reinnoire a alimentatiei sanatoase. Perioada asta poate fi insa una propice si pentru o reinnoire a gandurilor tale. Ai putea eventual sa le revizuiesti si sa renunti la unele ganduri toxice, inutile.
De exemplu, atunci cand iti spui ceva de genul: O sa fiu mult mai fericit(a) cand o sa slabesc in sfarsit 10 kilograme sau O sa fiu mult mai fericit(a) daca o sa-mi gasesc perechea mult dorita, s-ar putea ‘sa joci un joc periculos’. Daca legi fericirea in special de atingerea unui obiectiv mai indepartat, ai putea avea parte de un drum nu prea agreabil. E clar important sa te automotivezi pentru a atinge un obiectiv mai indepartat, insa e mai folositor sa te bucuri de fiecare mic pas inainte spre obiectivul dorit.
Comparatii inutile & ‘tirania lui trebuie’
Drumul poate fi si mai dificil daca pe parcurs te compari cu altii. Azi e usor sa observi viata afisata de unii pe net si sa-ti spui: Ce naiba am facut sa nu ma pot bucura si eu de o viata ca a lor? Adesea poti observa pe net ca unii au masini sau case de lux, petrec vacante de vis sau afiseaza saruturi pasionale insa nu ai de unde sa stii daca asta e sau nu ‘intreaga lor poveste’. Nu ai de unde sa stii daca exista sau nu si ‘costuri ascunse’ ale acestor povesti de pe net. Asa ca ai putea renunta la astfel de ganduri toxice, la comparatiile inutile.
Mi-as fi dorit atat de mult sa fiu ca X sau Y, e un gand ce adesea poate produce mai degraba frustrari si nu o buna automotivare. Asta in special atunci cand e combinat cu: Trebuie neaparat sa am si eu ce are X sau Y. De cele mai multe ori ceea ce urmeaza dupa ‘trebuie neaparat’ e o frustrare ce mai degraba te impiedica sa progresezi, devenind o comparatie toxica intre un ideal si o realitate nemultumitoare. In cabinet vad adeseori persoane ce ar putea avea o viata mult mai implinita daca ar renunta la ‘tirania lui trebuie neaparat’
Autoinvalidari toxice & amanari inutile
Nu rareori ‘trebuie neaparat’ poate fi asociat cu ganduri toxice de autoinvalidare, ce pot fi adevarate ‘pietre de moara’ in calea innoirii. Daca esti genul orientat spre a atinge neaparat o calitate perfecta, ai sanse mari sa amani schimbarea in bine. Atunci cand faci numai acele lucruri despre care consideri ca le poti face perfect, poti ajunge in situatia de a nu mai schimba vreodata ceva.
Cand ai de facut 100 de pasi pentru atingerea unui obiectiv, nu te autoinvalida spunand ca nu stii clar cum vor decurge cei 100 de pasi. Concentreaza-te pe primii 3 pasi si fa neaparat macar unul. Ceilalti vor veni mai usor dupa aceea. Iar atunci cand cineva iti solicita sprijinul pentru o actiune, evita sa spui: O sa incerc. Aceste cuvinte iti ofera din start oportunitatea de a amana. Spune mai bine: Voi face tot ce pot sa te ajut! E o promisiune mai ferma in privinta indeplinirii actiunii insa iti ingaduie si sa gresesti.
Iar daca se intampla sa gresesti, nu fii drastic nici cu propria persoana dar nici cu circumstantele. Nu-ti e de folos nici autoinvalidarea dar nici victimizarea. Cateodata e usor sa te gandesti ca lumea sau viata au fost nedrepte cu tine. Acest gand toxic doar iti intareste atitudinea negativa si nu te ajuta sa progresezi. E folositor insa sa evaluezi obiectiv circumstantele si sa inveti ce anume ai fi putut face diferit in situatia data.
Grija pentru propria sanatate nu e ceva egoist
Uneori un prim pas spre o evaluarea obiectiva e sa schimbi gandul toxic ca a avea grija de propria sanatate psihica e ceva egoist. Adu-ti aminte ca in avion ti se spune ca inainte de a-i ajuta pe altii e important sa-ti pui propria masca de oxigen. Sprijinul psihoterapeutic poate fi uneori o ‘masca de oxigen’, un sprijin in descifrarea a ce anume ar fi putut fi diferit intr-o situatie dificila.
Poti citi aici mai multe si despre alte 5 judecati partinitoare, in cuplu si in viata