Percepţiile şi dinamica adevărului
Percepţiile determină reacţiile noastre
Câteodată suntem deosebit de persistenţi în a susţine că modul nostru de a privi lucrurile e mai bun. Că percepţia noastră e mai corectă decât a altora. Adevărul însă e un concept foarte flexibil, dinamic. Şi de multe ori ceea ce definim ca adevăr e de fapt rezultatul credinţelor noastre, al percepţiilor noastre.
Percepţiile noastre sunt frecvent cele ce determină modul în care reacţionăm la diverse evenimente. Percepţiile sunt cele ce duc într-un final la convingerile noastre solide asupra unor persoane sau întâmplări. Percepţia de fapt a determinat din cele mai vechi timpuri modul nostru ‘de a opera’. Întâmplarea de mai jos, petrecută acum mai bine de 500 de ani, probabil o să te convingă de asta.
‘Adevărul’ fatal al lui Montezuma
Se spune că marele zeu Quetzalcoatl, creatorul cerului şi pământului şi zeu al războiului în mitologia Americii Centrale, putea lua multe forme, inclusiv cea umană. Legenda spune că, supărat pe poporul lui, zeul a luat forma unui bărbat cu barbă, a clădit o plută din şerpi şi a părăsit tărâmurile aztece. Dar a jurat că într-o bună zi se va întoarce şi va prelua din nou puterea.
Montezuma al II-lea, conducător al regatului Tenochatitlan (Ciudad de Mexico), a fost înştiinţat în noiembrie 1519 ca pe ţărm au debarcat dintr-o plută uriaşă mai mulţi bărbaţi bărboşi şi blonzi. Se pare că ei stăpâneau animale ciudate şi manevrau cu uşurinţă arme înfricoşătoare.
Civilizaţia stăpânită de Montezuma era destul de avansată pentru vremea respectivă în ceea ce priveşte metalurgia, tâmplăria, mozaicurile, administrarea şi sistematizarea oraşelor. Însă nu ştia să navigheze pe mare şi era puţin curioasă de ceea ce se întâmplă dincolo de orizontul lor.
Pentru preoţii azteci, care au prezis la începutul anului întoarcerea lui Quetzalcoatl, nou veniţii se potriveau descrierii. Ca atare, Hernando Cortez (căci el coborâse pe ţărm) şi armata lui de 500 de oameni a fost întâmpinată de însuşi Montezuma. Conducătorul aztec a descins din lectica sa încărcată de pietre preţioase şi i-a adresat lui Cortez un discurs plin de umilinţă.
Iar în luna ianuarie Montezuma accepta oficial să–şi predea regatul pe baza unei legende. Devenea vasalul regelui Spaniei. Zecile de mii de luptători ce ar fi copleşit numeric armata lui Cortez nu au scos săbiile din teacă. Credinţele, percepţiile adânc înrădăcinate au contat mai mult. Într-un final, Montezuma a realizat că Cortez doar i-a secătuit rezervele de aur. Reacţia lui a fost una prea târzie şi a murit prizonier în palatul său.
Tu cât de des îţi chestionezi percepţiile, credinţele?
Percepţiile, credinţele, încep adesea ca teorii susţinute de observaţii sau deducţii. Odată stabilite însă, credinţele sunt acceptate deseori ca fapte. Şi mai apoi sunt rareori chestionate. Pe măsură ce trece timpul ele pot fi întărite de alte fapte ce par să susţină în mod logic aceste credinţe. Procesul de autoconfirmare întăreşte zi de zi suportul emoţional al convingerilor.
Depinde însă de tine dacă doreşti să chestionezi din când în când aceste credinţe pentru a verifica dacă ele sunt sau nu sunt realitate.
Ceea ce vezi, gândeşti sau simţi este deseori ajustat pentru a se potrivi mai bine imaginii perceptive de care eşti mai ataşat emoţional. Doreşti ca această imagine să fie reală, deoarece îţi e familiară. Te poate face chiar să te simţim în siguranţă cu propria persoană. De aceea poţi căuta activ dovezi care să susţină percepţiile deja formate. Poţi chiar ignora, nega, distorsiona, interpreta diferit tot ceea ce poate să submineze percepţia ta.
Percepţiile pot împiedica schimbarea în bine
Percepţiile tale însă te pot ţine pe loc. Pot împiedica schimbarea în bine. Pot întreţine anumite etichete ce le aplici, fie ţie, fie celor din jurul tău. Aşa că poate merită să-ţi păstrezi deschisă capacitatea de a accepta percepţii diferite.
Merită poate chiar să te întrebi proactiv dacă o discuţie, cât mai bazată pe elemente concrete, nu o să te ajute să-ţi schimbi unele percepţii ce te ţin pe loc azi. Merită poate să te întrebi dacă nu ţi-ar fi de folos o discuţie cu un psihoterapeut pe tema dilemelor tale, asupra anxietăţilor tale.
citeste si Percepţii periculoase sau Gelozia & confirmarile partinitoare