Tu îndrăzneşti să fii o persoană autentică?
Ce poate inhiba o persoană să fie autentică?
Greşelile sunt ceva inevitabil în viaţa noastră. Cu toate astea multe persoane nu reuşesc să trateze greşelile ca oportunităţi de a învăţa ceva. Unele persoane nu reuşesc să fie autentice tocmai din acest motiv. De teamă de a nu greşi şi a fi judecate sau respinse de cei din jur.
Însă atunci când îndrăzneşti să fii o persoană autentică realizezi că e momentul în care reuşeşti să-ţi trăieşti cu adevărat viaţa. A fi însă o persoană autentică nu înseamnă să exprimi oricând tot ce-ţi trăzneşte prin minte, jignind sau rănind persoanele din jur sau etichetând automat negativ persoanele ce nu se aliniază dorinţelor tale. A fi o persoană autentică înseamnă a exprima ce-ţi doreşti să exprimi într-un mod care să-i rănească cât mai puţin atât pe cei din jur cât şi pe tine.
A putea să exprimi într-un mod autentic ce simţi şi gândeşti poate îmbunătăţi relaţiile ce le ai cu cei din jurul tău şi te poate face să te simţi mai împlinit(ă). Te poate ajuta să comunici din timp care sunt limitele tale, care odată încălcate te vor face să te simţi prost cu propria persoană sau te vor face să rupi relaţiile cu ceilalţi.
Autenticitatea şi limitele spaţiului personal
Pentru asta e important să conştientizezi din timp care sunt acele limite ce-ţi permit să ai un spaţiu confortabil în care să simţi că te respecţi şi te poţi dezvolta cu adevărat. Aceste limite te ajută să exişti şi înafara unei relaţii de cuplu, de familie sau de muncă. Te ajută să-ţi defineşti o personalitate a cărei valoare există şi independent, nu doar în cadrul unei relaţii. Te ajută să nu mai percepi respingerile venite din partea cuiva ca o invalidare a întregii persoane. Te ajută să poţi să-ţi trăieşti viaţa fără a fi mereu o persoană stresată de propria valoare.
Dacă înveţi să spui şi nu şi să nu fii constant o persoană ce doar face pe placul celorlati nu înseamnă că respingi pe cineva cu totul. Dificultatea ta de a spune nu poate avea de a face tocmai cu faptul că poate chiar tu ai percepţia că eşti respins(ă) cu totul ca persoană atunci când cineva te critică pentru vreun comportament anume sau te refuză într-o privinţă.
Autenticitatea şi incertitudinile tale
Obstacolele cu care te-ai confruntat de-a lungul vieţii, fie că e vorba de despărţiri, de pierderea locului de muncă sau a altor elemente importante din viaţa ta, pot fi sursa unor temeri legate de necunoscut, a unor incertitudini. Te pot face să-ţi doreşti să fii mereu în controlul a ce se întâmplă, să nu mai laşi loc unor evenimente neaşteptate. E însă asta o aşteptare realistă?
Cu asemenea aşteptări mai degrabă eviţi să fii o persoană autentică, care să fie transparentă în privinţa acţiunilor, dorinţelor şi emoţiilor sale. E firesc atunci când te gândeşti la toate relele ce se pot întâmpla dacă alţii vor şti ce simţi sau gândeşti legat de un subiect. Sau atunci când te gândeşti la ce vor spune ceilalţi despre imperfecţiunile tale, despre slăbiciunile tale.
Totuşi, atunci când exprimi în mod clar ce simţi legat de un anumit aspect nu doar că previi potenţialele neînţelegeri dar şi creezi legături mai autentice, mai profunde. Bineînţeles că nu poţi face asta în faţa unor persoane ce au demonstrat clar că profită de tine sau de alţii asemenea ţie. Dar o poţi face în faţa unor persoane faţă de care ai aplicat anumite filtre ce îţi crează o senzaţie de încredere. Şi da, poţi învăţa să dezvolţi astfel de filtre.
Autenticitatea şi asumarea unor riscuri şi responsabilităţi
Uneori, poate atunci când intuiţia ţi-o spune, e util să-ţi acorzi şi permisiunea de a risca mai mult ca de obicei. E ok să nu eviţi toate acele situaţii în care realizezi că sunt mai multe aspecte ce nu sunt în controlul tău.
Dacă e să fii autentic cu propria ta persoană vei învăţa să-ţi asumi responsabilitatea pentru propria ta fericire chiar cu riscul unor erori. Iar dacă ajungi să atribui fericirea ta doar unor factorii externi sau altor persoane e puţin probabil să fii sincer(ă) în evaluarea ta. Factorii externi sau alte persoane îţi pot influenţa cu siguranţa existenţa însă tu eşti persoana responsabilă de felul în care te raportezi la ce se întâmplă în jurul tău. Şi poţi învăţa să te raportezi mai înţelept la variatele obstacole cu care te confrunţi. Asta poate include şi alegerea persoanelor cu care te înconjori. Poţi învăţa cum să filtrezi acele relaţii ce mai degrabă îţi consuma energia şi resursele şi nu te ajută să te dezvolţi.
Iar dacă te aştepţi ca toate astea să vină dintr-o dată nu ai o aşteptare realistă. E vorba de un proces ce durează. Un proces ce poate părea foarte frustrant dacă privirea ta e doar spre rezultatul final şi nu pe călătoria în sine. Aşa că în loc să fii frustrat(ă) că încă nu-ţi permiţi să fii o persoană autentică, e mult mai util să începi acum să înveţi cum poţi să devii una. Programează o sesiune de psihoterapie individuală pentru a face primul pas.
citeste si Cum se schimba judecatile noastre morale? sau despre filtrele decizionale
sau Increderea in cuplu si depasirea infidelitatii – sexologie terapie de cuplu Bucuresti Dr Rares Ignat