Obstacole relationale comune in cuplu si in organizatii
Depăşirea obstacolelor pe baza principiilor sistemice
Cuplul/familia şi organizaţia în care lucrăm reprezintă două sisteme în care funcţionam zi de zi. Uneori în aceste sisteme de relaţii umane pot să apară obstacole. Unele obstacole sunt specifice vieţii de cuplu şi de familie iar altele mediului organizaţional. În schimb există şi multe obstacole similare.
Asta pentru că atât în cuplu şi familie, cât şi în organizaţii acţionează principii sistemice asemănătoare. Principiile sistemice au la bază ideea că, aproape în orice situaţie, în generarea calităţii unei relaţii sunt responsabile ambele părţi implicate. Iar rezultatul interacţiunii e mai mult decât suma rezultatelor acţiunilor fiecărui partener …şi asta poate complica situaţia. Hai să vedem însă care sunt obstacolele comune
Norme specifice agreate şi contracte psihologice
În ambele sisteme e nevoie să existe norme clare de convieţuire, suficient de specifice pentru a nu genera în permanenţă interpretări generatoare de conflict. Atunci când aceste norme sunt impuse şi nu agreate de ambele părţi, probabilitatea tensiunilor creşte.
În ambele sisteme există contracte ce agreează variate principii de reciprocitate şi echitate. Atunci când reciprocitatea e încălcată şi există situaţii de dublu-standard, probabilitatea tensiunilor creşte.
Presupuneri, mituri, etichetări, prejudecăţi, autoconfirmari inflexibile
În ambele sisteme pot să apară obstacole ce ţin de mituri şi etichetări, de existenţa unor prejudecăţi asociate diversităţii sau a unor autoconfirmari subiective. Personal consider cred că presupunerile rigide, inflexibile stau la baza celor mai mult interacţiuni nefuncţionale, conflictuale.
Cât de nedorite pot fi aceste presupuneri am aflat de demult, din legenda regelui Arthur, cel cu Cavalerii Mesei Rotunde. Regele britanic porneşte pe la începutul secolului VI un război împotriva romanilor şi îşi lasa regatul şi soţia, pe Guinevere, în grija fiului său din flori Mordred. În absenţa lui Arthur, Mordred se proclama rege şi o ia de soţie pe Guinevere, care acceptă de bunăvoie, având oricum antecedente adulterine cu Lancelot. Legenda spune că Arthur a încercat să-l convingă pe Mordred să renunţe la tron şi să plece.
Pentru a negocia un armistiţiu, Arthur şi Mordred, împreună cu ostenii lor, se întâlnesc în preajma albiei unui râu. Dar discuţiile nu durează decât câteva minute, deoarece, la un moment dat, unul dintre cavaleri lui Arthur observă cum un şarpe se apropie prin albia râului. Scoate sabia din teacă şi îl omoară dar declanşează în acelaşi timp o reacţie necontrolată a celorlalţi, ce presupun că e vorba de un atac asupra lui Mordred. În urma bătăliei Arthur îl omoară pe Mordred dar moare şi el mai apoi, în urma rănilor grave. De fapt rămân doar 3 cavaleri în picioare din ambele tabere.
Probleme în capacitatea de a identifica imaginea de ansamblu
Presupunerile false legate de acţiunile celeilalte părţi sunt însă doar unele din deficienţele existente în procesul luării deciziilor, în ambele sisteme. Deficienţele în capacitatea de a identifica problemele relaţionale reale pot avea la baza variate tipuri de percepţii subiective. E binecunoscută imaginea persoanelor oarbe ce fiecare atinge o parte dintr-un elefant şi vede altceva, fără a identifica elefantul din încăpere, în întregimea lui.
Chiar şi atunci când văd în sfârşit problema în ansamblul ei, atât în conflictele din cupluri/familii cât şi în cele din organizaţii, obstacole pot persista, ca urmare a deficientelor ‘taberelor’ în capacitatea de a genera soluţii. Adeseori fiecare ‘tabera’ are în minte doar propria perspectivă, doar propriul punct de vedere şi aşteaptă ca schimbarea să vină de la ceilalţi, fără a face şi ei vreun pas în direcţia schimbării.
Această stare de fapt e adeseori întreţinută de reacţia unei părţi din conflict la propunerile de schimbare – de exemplu evitarea dezbaterilor sau ignorarea cererilor/nevoilor – şi/sau de modalitatea în care e solicitată schimbarea – tonul cererilor, existenţa unor acuze dure, disproporţionate faţă de realitate.
Vestea bună e că aceste obstacole în comunicare pot fi depăşite atunci când părţile sunt dispuse să facă ceva pentru schimbarea în bine.
citeste si 5 judecati partinitoare, in cuplu si in viata sau 5 pasi spre o comunicare mai obiectiva si mai productiva la locul de munca