Teama ca emotie pozitiva
Teama te poate ajuta să depăsesti ameninţările
Teama, panica, frica pot să afecteze abilităţile multor persoane. Însă există şi o parte pozitivă a temerilor tale. Teama e un semnal emoţional, bazat de cele mai multe ori pe experienţe precedente, ce-ţi transmite nevoia de a acţiona prudent. Aşa că în unele situaţii, te poate ajuta să acţionezi mai înţelept.
În plus, teama automată în faţa unor ameninţări, încearcă să te ajute să ai mai multe resurse pentru a lupta sau a fugi. E adevărat că uneori această fugă după resurse, pentru a face faţă mai bine ameninţărilor, poate scăpa de sub control. De aceea e important să înveţi cum să o ţii sub control.
Teama mai poate să-ţi dea o senzaţie naturală de high, ca urmare a substanţelor ce se secretă în corp pentru a-ţi stimula nivelul de energie. E vorba mai ales de stimularea producerii de adrenalină dar posibil şi de cea de dopamină sau oxitocina.
Atunci când reuşeşti să păşeşti înafara zonei tale de confort, teama te poate face să te simți mai viu,. Asta poate fi distractiv și incitant. Într-o astfel de situaţie, prin creșterea adrenalinei, teama uneori poate ajuta chiar la ameliorarea depresiei. Să înveţi cum poţi tolera un strop de teamă în plus poate fi asemănător cu un shot de cofeină în momentul în care te simţi la pământ.
Iar surplusul de oxitocină te poate eventual ajuta să te simţi mai conectat/ă cu alte persoane care trec printr-o provocare similară. Teama ne poate ajuta să înţelegem că în faţa unei ameninţări, asocierea cu alte persoane poate crește șansele de supraviețuire, şansele de a depăşi obstacolul.
Relaţia cu teama ta ca resursă pentru depăsirea căilor bătătorite
Creierul tău poate avea nevoie de o provocare care să îi schimbe căile bătătorite ce-l ţin pe loc. Ca atare îmbunătăţirea relaţiei ce o ai cu teama din tine poate fi cheia neuroplasticităţii. Poate fi calea prin care îmbunătăţeşti capacitatea creierului tău de a-şi schimba structura şi funcţiile în funcţie de noi experienţe.
E important să conştientizezi că a fi curajos nu înseamnă să nu-ţi fie teamă, ci să acţionezi în interesul tău chiar şi atunci când sentimentul de teamă e prezent. Înseamnă să ai o privire obiectivă asupra probabilităţii scenariilor negative posibile şi să îţi asumi anumite riscuri de a eşua, bazate pe o evaluare cât mai obiectivă, cât mai înţeleaptă.
Să reuşeşti să faci pace cu teama ta şi să mergi mai departe e o abilitate ce are nevoie să fie exersată. Clipa în care reuşeşti să te împrieteneşti cu teama ta e acea clipă în care eşti îngăduitor/îngăduitoare cu tine fără a-ţi ignora slăbiciunile. E clipa când te pregăteşti cât de bine poţi pentru încercarea de a-ţi depăşi limitele dar în acelaşi timp eşti îngăduitor/îngăduitoare cu tine în cazul existenţei unui scenariu nedorit al unui eşec
În astfel de situaţii, teama te poate chiar ajuta să te concentrezi pe momentul prezent. Noradrenalina secretată îţi poate creşte concentrarea şi te poate ajuta să gândeşti mai clar. Mai mult, teama îţi poate chiar întări sistemul imunitar, prin creșterea numărului globulelor albe activate. Bineînţeles însă că în cazul oricărui context e importantă relaţia ce o ai cu teama ta în acel moment. Dacă ajungi să te temi de teama ta, mai degrabă efectul o să fie unul negativ. Citeste si Teama de care îţi e frică: sensibilitatea la anxietate sau Teama de propriile emotii si drumul spre schimbare
Într-o relaţie, teama îţi oferă claritate asupra a ce e important
Teama te poate mai face să fii mai responsabil/ă de efectul acţiunilor sau atitudinilor tale asupra persoanelor ce contează pentru tine. E adevărat că în doze nepotrivite această teamă poate genera şi o îndepărtare relaţională, atunci când nu-ţi găseşti curajul să exprimi ce simţi, ce gândeşti sau ce-ţi doreşti. Pentru a nu ajunge acolo e nevoie însă din nou de îngăduinţa despre care spuneam mai sus.
Exprimarea propriilor sentimente şi nevoi, exprimarea echilibrată a propriei identităţi, a propriilor limite e ceva ce are nevoie de îngăduinţă, de compasiune fată de propria persoană. E ceva ce poate fi învăţat, uneori tocmai ca urmare a faptului că îţi e teamă că relaţia ta cu o anumită persoană să nu se rupă. Teama de a pierde ceva te poate face să acţionezi într-o manieră diferită faţă de ce ai făcut până acum.
Teama de a pierde ceva îţi poate oferi mai multă claritate asupra a ce e important în viaţa ta. Te poate face să fii o persoana mai bună, mai implicată. Nu uita însă că îngăduinţa începe cu propria persoană. Iar dacă nu ştii cum să faci asta poate nu strică să încerci să înveţi, alături de un psihoterapeut. Nu o să însemne că devii delăsător/delăsătoare, ci doar ca o să înveţi cum să priveşti mai echilibrat spre propria persoană.